Sunday, 30 October 2011

Assignment baru-Teaching unit!!

Teaching unit ialah tugasan baru yang telah diberikan oleh Dr NurulHuda Abdul Rahman. Tugasan ini merangkumi 50% markah untuk subjek KPD ini. Teaching unit bertujuan sebagai rujukan guru atau perancangan awal yang merupakan sinopsis yang ingin dicapai oleh guru dalam pengajaran.

Terdapat 7 komponen dalam teaching unit:

Komponen 1:Tajuk dan tujuan unit.
Komponen 2: Pengetahuan sedia ada pelajar.
Komponen 3:Analisis isi kandungan pelajar.
Komponen 4:Bahan bantu mengajar dan pelajar.
Komponen 5:Kaedah dan aktiviti P&P.
Komponen 6: Pelan penaksiran.
Komponen 7: Rancangan pengajaran harian.

Kami telah dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil dalam melaksanakan tugasan teaching unit ini.
Group saya mendapat tajuk lens.


Monday, 24 October 2011

Kemahiran Mikropengajaran..25/10

Kemahiran Menerang..

(1)Bertujuan untuk menyampaikan maklumat dengan cara yang berkesan, membina dan meningkatkan lagi kefahaman pelajar mengenai pelajaran yang diajar dan memastikan pelajar mengikuti setiap apa yang guru ajari dan arahkan dalam kelas.


Terdapat 3 jenis perkara yang diterapkan dalam kemahiran menerang:

(1)Penaakulan..(kenapakah)
~Menggunakan proses logik  untuk guru menjawab soalan atau mensttruktur semula ayat dan idea.

(2)Interpretatif..(what is that??)
~Menghuraikan maksud sesuatu sama ada istilah, pernyataan,idea, konsep, prinsip dan teori.

(3)Deskriptif..
~Menghuraikan proses ,struktur , prosedur dan arahan yang jelas dalam menjalankan sesuatu perkara.

Komponen-komponen Kemahiran Menerang..
-ayat pembukaan
-isi kandungan
-penghubung
-ayat penutup
-soalan bagi menaksir kefahaman


4 konsep kemahiran menerang..

(1)Gunakan kejelasan-penumpuan pada aspek yang lebih spesifik, gunakan contoh/ilustrasi dan media yang relevan dan menarik perhatian pelajar untuk mendengar penjelasan guru, elakkan kekaburan ketika melakukan proses penerangan dan gunakan bahasa yang mudah untuk difahami pelajar.
(2)Gunakan penegasan-gunakan intonasi yang berbeza dan gunkan gerak isyarat badan agar pelajar tidak bosan bila gurunya sedang mengajar.
(3)Ada urutan dan kesinambungan-sentiasa memastikan pelajaran yang diajar pada hari itu berturutan dan bersinambungan bagi memastikan tumpuan pelajar pada pelajaran tidak terjejas.
(4)Dapatkan maklumbalas pelajar-dpatkan maklumbalas pelajar bagi memastikan pelajar faham dengan apa yang dipelajari mereka ketika itu dan bagi megenalpasti tahap kefahaman pelajar ketika pelajaran diajarkan.

Tuesday, 18 October 2011

Kemahiran Mikropengajaran..

(1)Kemahiran Mencungkil Idea..
-Kemahiran yang digunapakai oleh guru untuk menimbulkan rangsangan dan menarik minta pelajar terhadap pelajaran yang diajar pada waktu tersebut. Apabila pelajar berminat dengan lesson yang diajar dalam kelas,maka secara automatiknya akan tercetus permulaan idea di kalangan pelajar. Secara tidak langsung dapat mengenalpasti student prior knowledge melalui soalan atau gambar yang membolehkan pelajar untuk memberi
respon terhadap pembelajaran yang dilakukan.

(2)Kemahiran Menyoal
-Salah satu kayu ukur untuk mengenalpasti keberkesanan pengajaran dan pembelajaran yang dijalankan guru di dalam kelas ketika itu. Ajukanlah soalan yang bersifat umum dan berikan masa untuk pelajar berfikir supaya mereka dapat memberi jawapan yang terbaik dan bernas. Sebagai guru kita seharusnya memberikan respon yang baik di atas setiap jawapan yang diberikan pelajar bagi menyuburkan peneguhan positif dalam diri pelajar. Ini bertujuan untuk menyebabkan pelajar berasa lebih dihargai dan berminat untuk mengulangkaji apa yang mereka pelajari di dalam kelas. Akhir sekali,membuat satu rumusan dan kesmpulan tentang apa yang dipelajari ketika itu.

Sunday, 16 October 2011

Debat dalam kelas..Relevankah Nuklear Di Malaysia!!(3/10/2011)-refleksi

Assalamualaikum..

Pada kelas minggu ini telah diadakan perdebatan secara tertutup mengenai 'Relevankah Nuklear Di Malaysia'..Tajuk yang sangat menarik kan.Isu yang hangat diperkatakan semenjak 1-2 tahun ini..Masing-masing mempunyai pendapat masing-masing mengenai isu ini.Tidak terkecuali rakan-rakan sekelasku yang memang bersemangat membicara dan mengutarakan pendapat masing-masing mengenai maslah ini. Ternyata majoriti rakan-rakan kelasku menyokong tenaga nuklear dijadikan alternatif untuk menggantikan arang batu dan gas asli untuk menjana tenaga elektrik di Malaysia.
Debat mengenai permasalahan ini berlangsung dengan rancaknya. Pendebat pihak kerajaan Tarmimi memulakan dengan hujah-hujah menyokong usaha-usaha kerajaan untuk menjadikan nuklear sebagai sumber tenaga utama Malaysia. Hujah-hujah yang dikemukakan Tarmimi amat bernas disertakan dengan perbandingan-perbandingan yang mengukuhkan lagi hujah-hujahnya.Antara yang paling menarik perhatian saya ialah  mengenai kemampuan nuklear menjana tenaga elektrik dalam kadar yang tinggi walaupun hanya menggunakan kadar uranium yang sedikit Selain tu hujah lain seperti krisis yang melibatkan kekurangan sumber gas asli dan arang batu mengukuhkan lagi hujah tentang kerelevanan nuklear di Malaysia.
Kemudian giliran pihak pembangkang mengemukakan hujah-hujah mereka,Hanafi selaku pendebat pertama pihak pembangkang mengemukakan hujah-hujahnya. Antaranya kesan-kesan buruk nuklear seperti radiasinya menyebabkan pelbagai penyakit-penyakit berbahaya seperti mutasi genetik,pelbagai jenis kanser dan leukimia. Selain itu ketiadaan tempat yang sesuai untuk mebina loji turut dipersoalkan pihak pembangkang yang tegas dan bersemangat mempertahankan pendapat mereka. Pihak pembangkang mendapat sorakan daripada rakan-rakan lain yang sependapat dengan mereka.
Seterusnya perdebatan bertambah panas dengan masing-masing terus berhujah mengemukakan hasil kajian mereka yang dijalankan secara berkumpulan.
Secara peribadi,saya berpendapat tenaga nuklear sememangnya tidak relevan untuk dibangunkan di Malaysia. Dari segi konteks negara Malaysia,banyak perkara yang menghalang tenaga nuklear untuk dibangunkan di Malaysia. Antaranya ialah Malaysia tidak mempunyai kepakaran secara praktikal, untuk mengurus stesyen janakuasa nuklear yang menjana tenaga elektrik dalam skala yang besar. Keupayaan kita seharusnya boleh dipertikaikan, Malaysia tidak termasuk dalam kalangan 50 buah negara yang mempunyai kepakaran dalam tenaga nuklear. Statement tersebut seharusnya dijadikan tanda aras tentang di manakah kedudukan kita secara realitinya dan kita seharusnya mengambil iktibar dari apa yang telah berlaku di Chernobyl dan Fukushima. Soviet Union dan Jepun merupakan kuasa besar nuklear yang keamanan dan kestabilan negaranya hampir lumpuh dek kerana sedikit kecuaian dan juga bencana alam yang menyebabkan kerosakan dan kebocoran loji nuklear. Sebagai negara yang baru berjinak dalam bidang ini mustahil kita tidak melakukan sebarang kesilapan dan kecuaian dalam mengurus dan menyelenggara stesyen jana nuklear yang sensitif ini. Risiko yang terpaksa ditanggung akibat kebocoran radiasi sememangnya amat memeritkan dan akibatnya seperti sumpahan tuhan yang tiada jalan penyelesaiannya. Sebagaimana apa yang kita boleh lihat di Chernobyl,sememangnya kesannya tidak menunjukkan tanda penamatnya satu persatu bayi yang mengalami kegagalan mutasi genetik dilahirkan, penduduk di kawasan tersebut mengalami pelbagai penyakit seperti leukimia dan kanser. Dari segi perbelanjaan pula,sememangnya kos pembinaannya adalah lebih kurang sama dengan kos pembinaan sebuah loji kuasa hidro,akan tetapi jika kita fikirkan kembali risikonya,ternyata risiko akibat nuklear adalah kurang berbaloi jika kita bandingkan dengan tenaga hidro. Kita seharusnya manfaatkan dan improvised sumber tenaga hidro yang sedia ada untuk menjana tenaga ke seluruh negara kita. Secara tidak langsung ini menjimatkan lagi kos perbelanjaan.

Wednesday, 12 October 2011

inkuiri lab..

Pada kelas minggu ini kami telah belajar mengenai pembelajaran inkuiri dengan menggunakan kaedah inkuiri lab. Kami mengaplikasikan pembelajaran ini dalam menjalankan experiment fizik dalam silibus tingkatan 4 iaitu mengenai prinsip archimedes. Dengan mengaplikasikan kaedah inkuiri lab yang betul,kami dapat mengenalpasti hubungan antara bouyant force dan water displaced. Seperti biasa kita wajib mengenalpasti 3 pemboleh ubah utama dalam sesuatu eksperimen. 3 pemboleh ubah dalam eksperimen ini ialah...

Manipulated variable:weight of the object.
Responding variable:bouyant force.
Fixed variable:density of liquid.

Archimedes Principle Experiment Illustration._________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://e.exps.me

Thursday, 6 October 2011

Keburukan Sumber Tenaga nuklear(seminar nuklear 4/11/2011)


Disadvantages

1-kos pembinaan loji nuklear loji nuklear sangat tinggi. Kos pembinaan 2 buah loji nuklear kira-kira RM21.3 Billion(tidak termasuk kos pengurusan,penyelenggaraan).Sebuah loji nuklear menjana 1000megawatt elektrik  memerlukan 30 tan uranium.Manakala dia UK,kos pengurusan loji nuklear dianggarkan mencecah 100 billion pounds sterling.


2-Malaysia ialah sebuah negara yang  tak ada kepakaran dan pengalaman dalam pengurusan sumber tenaga nuklear.( Malaysia menduduki tempat ketiga pengeluar sel suria dunia. Kita bukan antara 50 negara paling pakar dari segi tenaga nuklear. Malaysia dikurniakan dengan sumber alam lain yang boleh diperbaharui seperti mikro-hydro dan biojisim).(LETUPAN loji tenaga nuklear di Marcoule,Selatan Perancis,letupan dan kebocoran loji nuklear di Fukushima

3-Pelbagai sekatan dan tekanan daripada masyarakat antarabangsa akan dikenakan ke atas Malaysia hal ini kerana Malaysia tidak tergolong dalam kalangan negara-negara yang berpengaruh di dunia.Hal ini dihadapi oleh negara-negara seperti Iran,Iraq,India dan Korea Utara. 

4-Risiko kemalangan di kawasan loji yang menyebabkan kebocoran yang mendedahkan radiasi yang boleh menyebabkan pelbagai jenis penyakit yang serius dan berpanjangan seperti penyakit yang berkaitan genetik dan kanser. http://www.ikim.gov.my/v5/index.php?lg=1&opt=com_article&grp=2&sec=&key=2098&cmd=resetall

5-Kesukaran untuk mengurus dan melupuskan sisa loji nuklear  yang mempunyai radiasi yang tinggi,dan penyebaran radiasi tersebut juga sukar dikesan. http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Jepuntemuiberasdicemariradioaktif/Article,

6-Kuasa besar dunia seperti German menghenti operasi 7 buah loji utama nuklear ekoran peristiwa kebocoran loji nuklear di Fukushima,Jepun.

Sememangnya,penggunaan tenaga nuklear tidak relevan di Malaysia. Sumber tenaga nuklear membawa kesan jangka panjang yang sangat buruk. Hal ini boleh kita lihat terjadi di Chernobyl yang masih lagi dibelenggu masalah kerana kebocoran loji nuklear yang berlaku kira-kira 25 tahun yang lalu.
_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://e.exps.me